care sunt diferentele dintre Raceala si Gripa?
Care sunt diferențele dintre răceală și gripă și sfaturi de a le alunga într-o veselie……………………
Răceala și gripa sunt tipuri de infecții ale căilor respiratorii superioare și ambele sunt cauzate de viruși. Par a fi foarte similare, însă în esență sunt două afecțiuni total diferite.
Răceala este o infecție virală ce poate fi cauzată de peste 200 de virusuri. Aceasta afectează mucoasa nazală, sinusurile, căile respiratorii și faringele. Pe de altă parte, gripa este provocată de virusul gripal și are o manifestare mult mai agresivă, putând conduce la infecții ale plămânilor și ale căilor respiratorii.
Mai mult de atât, modurile de manifestare ale răcelilor și gripelor sunt diferite. Pe de-o parte, răcelile presupun secreții nazale abundente, strănut, tuse, nas înfundat și dureri în gât, pe când gripele presupun, bineînțeles, simptome mai puternice, precum dureri musculare, frisoane, transpirație excesivă, tuse seacă, oboseală și febră bruscă între 38-40oC
Netratate sau tratate necorespunzător, simptomele de răceală și gripă se pot agrava și pot conduce la alte afecțiuni severe, dintre acestea făcând parte pneumonia, bronșita și alte infecții bacteriene.
Pentru a vă asigura că răcelile și gripele vor pleca așa cum au venit, iată câteva sfaturi pe care le puteți aplica înainte să ajungeți la doctor:
- Consumați multe lichide: apa, ceaiurile, băuturile cu electroliți sunt foarte eficiente pentru combaterea răcelilor și gripelor. Consumul de lichide ajută la circulația liberă a sângelui din corp, permițându-le celulelor albe să lupte contra virusului.
- Folosiți un umidificator în camera copilului: aerul uscat poate irita căile respiratorii. Astfel, un umidificator va ajuta la hidratarea acestora și la decongestionarea nazală.
- Luați o linguriță de miere pe zi: datorită funcțiilor antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii, o linguriță pe zi va fi benefică atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Mai mult de atât, vâscozitatea mierii oferă un efect calmant asupra gâtului.
- Odihniți-vă: somnul oferă corpului timpul de care are nevoie pentru refacere, care este un imperativ în cazuri de răceală sau gripă.