Ce cauzează febra și cum o tratăm pentru a o alunga într-o veselie
Care sunt diferențele dintre răceală și gripă și sfaturi de a le alunga într-o veselie……………………
Ce este neplăcut legat de febră este că se poate declanșa… oricând, mai ales când vorbim despre copii, care fac febră când ți-e lumea mai gravă.
Însă febra nu ar trebui să reprezinte mereu un motiv de îngrijorare – deși nu am crede, febra este un proces benefic pentru organism. Prin febră, corpul lucrează în așa fel încât toxinele să fie eliminate până ai zice „Minunino”.
Mai mult de atât, modurile de manifestare ale răcelilor și gripelor sunt diferite. Pe de-o parte, răcelile presupun secreții nazale abundente, strănut, tuse, nas înfundat și dureri în gât, pe când gripele presupun, bineînțeles, simptome mai puternice, precum dureri musculare, frisoane, transpirație excesivă, tuse seacă, oboseală și febră bruscă între 38-40oC
Netratate sau tratate necorespunzător, simptomele de răceală și gripă se pot agrava și pot conduce la alte afecțiuni severe, dintre acestea făcând parte pneumonia, bronșita și alte infecții bacteriene.
Cauzele apariției febrei sunt diverse, precum:
- infecțiile: majoritatea cazurilor de febră apar în urma infecțiilor. Prin febră, mecanismele naturale de apărare a organismului se declanșează și, astfel, luptă împotriva infecției.
- imunizarea: după vaccin, unii copii și bebeluși suferă de o ușoară febră.
- îmbrăcatul prea gros: bebelușii, în special nou-născuții pot dezvolta simptome de febră dacă sunt înfofoliți sau într-un mediu foarte călduros, deoarece aceștia nu își pot regla temperatura corpului la fel ca adulții sau copiii mai mari.
- Odihniți-vă: somnul oferă corpului timpul de care are nevoie pentru refacere, care este un imperativ în cazuri de răceală sau gripă.
Ce-i (mai) poți face copilului tău pentru a alunga febra într-o veselie:
- hidratare: pentru reducerea febrei, este recomandat consumul regulat de lichide - ceaiuri și apă. Acestea sunt benefice pentru înlăturarea toxinelor și a infecției din corp.
- transpirație: este foarte important ca, în cazuri de febră, copiii să elimine toxinele prin orice metodă posibilă. Una dintre cele mai eficiente metode este transpirația - fie prin băi cu apă călduță și împachetări.
- băi cu oțet din cidru de mere: acidul din oțet este benefic pentru a elimină căldura și astfel diminuează temperatura corpului. De asemenea, acesta este bogat în minerale, care ajută la remineralizarea organismului după febră.
- fii alături de copilul tău: uneori, pe lângă diverse remedii, în momente mai dificile copiii au nevoie de mai multă atenție și implicare din partea părinților. Astfel, încercați să le faceți pe plac prin participarea în joaca lor, uitați-vă împreună la filmul preferat și petreceți timp de calitate împreună.