9 lucruri pe care nu le știai despre vitamina C
Vitamina C este, am spune, una dintre cele mai cunoscute vitamine. Și pe bună dreptate, dată fiind importanța ei pentru buna funcționare a organismului: antioxidant, rol semnificativ în imunitate etc.
Câte lucruri știm însă de fapt despre ea? Mai jos găsești nouă informații, mai mult sau mai puțin cunoscute.
Răceala este o infecție virală ce poate fi cauzată de peste 200 de virusuri. Aceasta afectează mucoasa nazală, sinusurile, căile respiratorii și faringele. Pe de altă parte, gripa este provocată de virusul gripal și are o manifestare mult mai agresivă, putând conduce la infecții ale plămânilor și ale căilor respiratorii.
Mai mult de atât, modurile de manifestare ale răcelilor și gripelor sunt diferite. Pe de-o parte, răcelile presupun secreții nazale abundente, strănut, tuse, nas înfundat și dureri în gât, pe când gripele presupun, bineînțeles, simptome mai puternice, precum dureri musculare, frisoane, transpirație excesivă, tuse seacă, oboseală și febră bruscă între 38-40oC
Netratate sau tratate necorespunzător, simptomele de răceală și gripă se pot agrava și pot conduce la alte afecțiuni severe, dintre acestea făcând parte pneumonia, bronșita și alte infecții bacteriene.
Pentru a vă asigura că răcelile și gripele vor pleca așa cum au venit, iată câteva sfaturi pe care le puteți aplica înainte să ajungeți la doctor:
- La fel ca vitamina B, vitamina C este un compus organic solubil în apă. Spre deosebire de vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K), pe care corpul le poate stoca săptămâni întregi, vitaminele solubile în apă trebuie înlocuite în organism zilnic. Așa că, nu uitați să vă luați doza zilnică de vitamina C!
- Prin creșterea activității leucocitelor, limfocitelor și anticorpilor ce distrug agenții patogeni, vitamina C devine astfel o substanță ce crește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.
- Vitamina C nu este o substanță ce se găsește doar în citrice, ci și în alimente precum coacăzele negre, legumele verzi cu frunze, ardeiul roșu, conopidă, căpșuni, broccoli, kiwi, papaya, roșii și cartofii albi.
- Vitamina C este, de asemenea, foarte importantă în formarea colagenului, ce ajută la regenerarea celulelor pielii, danturii, oaselor și a pereților vaselor de sânge, astfel reducând semnele îmbătrânirii.
- Până și starea de spirit poate fi afectată din cauza unui deficit de vitamina C. Diverse studii au demonstrat că deficitul de vitamina C dă stări de oboseală sau chiar stări emoționale rele. Astfel, pentru a le asigura energie și o stare de bine celor mici, este foarte important ca aceștia să aibă parte de aportul recomandat de vitamina C. Ne veți mulțumi mai târziu.
- Accidentele copiilor în timpul jocului sunt foarte frecvente. Însă consumul regulat de vitamina C sare în ajutor organismul când suferă diferite accidentări, încât această vitamină are și proprietăți de vindecare.
- Alături de primate și porcușorii de Guineea, oamenii sunt singurele mamifere ce nu își pot produce singuri cantitatea de vitamina C de care avem nevoie pentru o bună funcționare a organismului.
- Un exces de vitamina C în corp poate cauza diverse reacții adverse, precum greață, arsuri la stomac sau chiar diaree.